100% OVOCNÉ ŠŤAVY POD LUPOU – PREČO SA ICH OPLATÍ KONZUMOVAŤ?
0

Ovocné šťavy sa stali obľúbenou súčasťou ranných rituálov mnohých z nás. Sú oveľa zdravšou alternatívou ako sladené džúsy a vďaka ich pravidelnej konzumácii je možné do organizmu doplniť celé spektrum živín v podobe vitamínov i minerálnych látok. Okrem nich sa v ovocných šťavách nachádza i mimoriadne prospešná látka, ktorá podporuje zdravie a výkon našej tráviacej sústavy. Reč je o rozpustnej vláknine.

Každé ovocie a zelenina obsahujú vlákninu, ktorú delíme na rozpustnú a nerozpustnú. V ovocných šťavách sa nachádza rozpustná vláknina, ktorá plní v črevách funkciu pohlcovača kvapôčok cholesterolu a slúži ako zdroj výživy pre črevné baktérie. Črevných baktérií je oveľa viac ako našich vlastných buniek a títo mikroskopickí obyvatelia sú pre naše zdravie nevyhnutné.

Ochraňujú náš organizmus pred nebezpečnými patogénmi a parazitmi, umožňujú spracovanie vlákniny, podieľajú sa i pri vytváraní vitamínu K a vitamínov skupiny B. Do ich náplne práce patrí i celá rada pochodov súvisiacich s metabolizmom nášho organizmu. Zaradiť ovocné šťavy do Vášho jedálnička v podstatnej miere podporí zastúpenie prospešných druhov črevných baktérií. Mnohé vedecké štúdie dokázali, že baktérie v črevách dokážu dokonca ovplyvňovať naše chute a náladu.

Ak si posvietime na zloženie ovocných štiav, objavíme predovšetkým sacharidy. Sacharidy predstavujú pre náš organizmus hlavný zdroj energie, ktorú potrebuje pre svoje bežné fungovanie. Okrem toho, že nám ráno dodajú energiu, je vhodné zaradiť ich i po náročnej fyzickej aktivite akou je napríklad tréning. Pomáhajú pri regenerácii svalových vlákien a je vhodné zaradiť ich i pre podporu orgánov súvisiacich s detoxikačnými procesmi organizmu.

Vzhľadom na to, že hlavnou zložkou ovocných štiav sú sacharidy a jednoduché cukry, odporúča sa zaradiť ich najmä v ranných hodinách. Sú ideálnym nápojom pri raňajkách alebo ako jednoduchá a rýchla desiata.

Zanechať Komentár

0

TOP

X